Mecanismele Gandirii

Partea Fizica, Creierul

Simetria fizica
Aproape toate Formele de Viata animale au un plan de Simetrie care il oglindeste in partea dreapta si partea stanga.

Inversiunea cerebrala
Legaturile dintre Creier si Corp, in special sistemul locomotor condus direct de creier, sunt intersectate, astfel ca emisfera cerebrala dreapta controleaza prioritar partea stanga iar emisfera cerebrala stanga controleaza prioritar partea dreapta.

Circuitul mental simetric
Circuitul mental simetric face ca intre cele doua parti stanga-dreapta ale creierului sa nu existe diferente de procesare a Informatiei, deci sa nu existe decat un singur fel de gandire si anume Emotional - Superficial.

Procesul gandirii simetrice
- receptia stimulilor primiti de la organele de simt
- perceptia stimulilor prin amplificarea unora si estomparea altora
- procesarea superficiala a Informatiilor prin tiparele cerebrale formate pe baza Instinctelor conditionate de experientele anterioare (amintiri)
- recompunerea stimulilor si pregatirea Raspunsului ce va fi trimis organismului
- transmisia stimulilor catre muschi (impulsuri nervoase) si organism (hormoni)

Ruperea simetriei fizice
In timp, animalele au crescut in Complexitate, fapt ce a dus la ruperea Simetriei prin mutarea inimii usor spre stanga si in acelasi timp a organelor si glandelor nepereche ce insotesc tubul digestiv spre stanga (stomac, pancreas) sau dreapta (ficat).

Ruperea simetriei cerebrale
Aceasta rupere a simetriei fizice a dus la aparitia creierului mare diferentiat pe doi lobi cu functii usor diferite:
- lobul cerebral stang, care coordoneaza partea dreapta a corpului s-a specializat pe procesarea informatiilor particulare/de forma, ce tin de finetea observatiilor si Actiunilor.
- lobul cerebral drept, care cordoneaza partea stanga a corpului s-a specializat pe procesarea informatiilor contextuale/de fond, ce tin de coordonarea observatiilor si Reactiilor.


Circuitul mental asimetric
Receptia diferentiata a stimulilor primiti de la organele de simt:
- semnale particulare, bine diferentiate in lobul stang
- semnale de fond in lobul drept
Perceptia stimulilor prin amplificarea unora si estomparea altora:
- amplificarea semnalelor particulare si estomparea fundalului in lobul stang
- amplificarea unor straturi ale fundalului si estomparea altora in lobul drept
Procesarea superficiala a informatiilor prin tiparele cerebrale formate pe baza instinctelor conditionate de experientele anterioare (amintiri):
- procesarea informatiilor particulare prin tipare logice acumulate in urma procesului de educatie in lobul stang, adica prin repetitii
- procesarea informatiilor de fond prin reflexe conditionate emotional in urma procesului de educatie in lobul drept, adica principii conditionate/credinte.
Recompunerea stimulilor si pregatirea raspunsului ce va fi trimis organismului:
- recompunerea informatiilor in modele logice predeterminate (demonstratii), pe baza analogiilor, in lobul stang
- recompunerea informatiilor in modele rationale predeterminate (pretexte), pe baza motivatiilor, in lobul drept
Transmisia diferentiata a stimulilor catre muschi (impulsuri nervoase) si organism (hormoni):
- lobul cerebral stang trimite informatii precise, discrete in partea dreapta a corpului, ceea ce duce la o mai inalta precizie a actiunilor
- lobul cerebral drept trimite informatii mediate, in flux continuu in partea stanga a corpului, ceea ce duce la raspunsuri constante si o mai ridicata capacitate de efort.

Rolul muncii in accentuarea diferentelor de simetrie mentala
Odata cu descoperirea uneltelor si cresterea utilizarii lor in viata de zi cu zi, precizia miscarilor corpului si in special a dexteritatii mainilor au dus la o crestere continua a creierului pentru a putea efectua calculele complexe necesare Evolutiei...Precizia fiind calculata in special in emisfera cerebrala stanga, aceasta fiind utilizata mai mult, in defavoarea emisferei drepte, iar al doilea efect a fost ca mana dreapta a devenit mana utilizata predominant pentru activitati de finete.

Rolul limbajului in accentuarea diferentelor din circuitul mental asimetric
Odata cu cresterea productivitatii aparute in urma utilizarii uneltelor eficiente au aparut specializarile si diviziunile sociale ceea ce a facut necesara dezvoltarea imaginatiei pentru folosirea uneltelor in activitati complexe pe de o parte si a diversificarii limbajului de comunicare pe de alta parte.
Comunicarea completa este o activitate de ansamblu, deci procesata in emisfera cerebrala dreapta si asta a dus la dezvoltarea puternica a lobului frontal drept care la om este mai mare decat lobul frontal stang.

Rolul scrisului in dereglarea circuitelor mentale
Aparitia formelor de organizare orasenesc - statale, a facut necesara utilizarea limbajului scris pentru inregistrarea datelor: legi, productii, statistici, cronici, manuale tehnice, dictionare, povesti, etc.
Insa limbajul scris si in special cel pe baza de alfabet este de tip particular deci procesat in lobul frontal stang, mai putin dezvoltat decat cel drept, deci utilizarea pe scara larga a scrisului a dus la scaderea semnificativa a capacitatilor de comunicare, in special in ultimele secole.

Circuitul mental superficial de forma
Informatiile receptionate sunt in special particulare si reduse in cantitate.
Informatiile particulare cel mai des folosite sunt cel mai usor de perceput iar fundalul este adesea ignorat.
Procesarea datelor are loc stereotipic si fara discernamant.
Raspunsul pregatit este logic dar de calitate slaba.
Comunicarea este superficiala si cu sincope.
Acestia sunt oamenii materialisi, superficiali, ce formeaza grosul Societatii moderne.


Circuitul mental superficial de fond
Informatiile receptionate sunt de fond si reduse in cantitate.
Informatiile generale cel mai des folosite sunt cele mai usor de perceput iar detaliile nu sunt observate. Procesarea datelor are loc conditionat de principii "morale". Raspunsul pregatit este ilogic si motivat superficial.
Comunicarea este invariabila si greu de inteles de oameni cu alta educatie.
Acestia sunt oamenii credinciosi, superficiali, ce formeaza grosul Societatilor Religioase.

Circuitul mental profund de forma
Informatiile receptionate sunt particulare, numeroase si bogate in detalii. Cantitatea de informatii particulare folosite e foarte mare.
Procesarea datelor are loc pe baza unor mecanisme complexe deosebit de fine in detaliu....Raspunsul pregatit e logic, detaliat, profund, foarte bine argumentat. Comunicarea este deosebit de precisa si fara erori pe domeniul de pregatire.
Acestia sunt oamenii de stiinta, specialisti, bine pregatiti pe domeniul/domeniile de activitate dar incapabili sa actioneze in afara tiparului propriu de gandire.

Circuitul mental profund de fond
Informatiile de ansamblu sunt receptionate pe mai multe nivele de profunzime. Capacitatea de perceptie diferentiala a mai multor niveluri de profunzime simultana este ridicata. Procesarea datelor are loc pe baza a numeroase principii, diferentiat pentru fiecare nivel...Raspunsurile pregatite sunt stratificate pe mai multe nivele. Comunicarea e duplicitara, plina de subtilitati si aluzii, posibila pe diferite nivele de profunzime simultan.
Acestia sunt oamenii spirituali, capabili de comunicare cu oricine si oricand, cu calitati de lideri, carismatici si capabili sa cristalizeze in jurul lor grupuri organizate, insa ignorarea particularitatilor ii va indemna spre excese in gandirea stratificata piramidal iar actiunile lor pot duce la deformarea grava a personalitatilor oamenilor care ii urmeaza.

Circuitul mental ideal, Constient
Informatiile sunt receptionate echilibrat, in special cele particulare, dar intotdeauna atent la imaginea de ansamblu. Perceptia datelor se face amplificand atat ceea ce este evident cat si lucrurile neobisnuite insa fara sa pierdem din vedere fundalul... Procesarea datelor se face intotdeauna Constient, particular pentru fiecare moment, si fara prejudecati. Raspunsurile se pregatesc cu atentie, dupa modele simple si clare. Comunicarea este directa, sincera si fara excese emotionale.


Circuitul mental complex, normal
In realitate, creierul functioneaza in intreg ansamblul lui, simultan in toate aceste modalitati prezentate iar emisferele desi au o oarecare specializare, fiecare proceseaza simultan informatiile atat contextual cat si in detaliu deci fiecare este perfect capabila sa preia in intregime functiile celeilalte.
Important nu este sa incercam sa ne modelam Gandirea spre un anumit fel, pentru ca nici un caz nu este "cel mai bun". O gandire corecta este dinamica, variabila cu necesitatile si cel mai important este sa putem fi capabili sa alegem Constient cum sa gandim in functie de moment: superficial de forma, atunci cand avem activitati de rutina; superficial de fond, atunci cand suntem angrenati in activitati relaxante, distractive; profund de forma, atunci cand avem de realizat proiecte tehnice; profunde de fond, atunci cand suntem prinsi in situatii emotionale puternice; ideala, constienta atunci cand traim momente unice in viata.

Scopul Vietii este sa fie traita, dar a trai Viata nu insemna atingerea de performante deosebite si nici evitarea situatiilor limita.
Oamenii nu sunt facuti pentru performanta, dar sunt facuti sa poata avea performante deosebite la nevoie, deci fiecare dintre noi trebuie sa fie capabil la nevoie atat de Gandire profunda tehnica sau spirituala cat si de relaxarea in Gandirea superficiala atunci cand suntem prinsi in rutina sau suntem prea obositi.
Cautarea Gandirii Constiente ideale absolute este o utopie greu de atins si imposibil de mentinut. Noi nu suntem Zei ca sa Constientizam tot ceea ce traim in fiecare clipa, pentru ca nu de multe ori Realitatea este prea cruda ca sa o putem suporta si asta poate duce la nebunie, DAR suntem OAMENI si toti trebuie sa putem fi capabili de Gandire Constienta ori de cate ori situatia cere sa luam decizii Corecte...

Curand Omenirea se va confrunta cu situatia in care va trebui sa DECIDA CORECT.
Esti pregatit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu